Van ‘droge ogen’ wordt gesproken wanneer iemand niet genoeg traanvocht produceert. Ook is het mogelijk dat het traanvocht kwalitatief onvoldoende is om de slijmvliezen en het hoornvlies in een goede conditie te houden.
Wij knipperen ongeveer elke 10-20 seconden met de ogen. Bij elke ‘knipper’ wordt traanvocht over het oogoppervlak verspreid. Dit laagje traanvocht wordt de traanfilm genoemd.
De traanfilm bestaat uit 3 bestanddelen: olie, water en slijm. Deze bestanddelen zijn in laagjes verdeeld. Het olieachtige laagje ligt aan de buitenkant, wordt aangemaakt in de kliertjes van Meibom en heeft als functie dat het verdamping van vocht tot een minimum beperkt. De slijmerige laag is de binnenste laag en zorgt ervoor dat de middelste waterige laag (die het oog reinigt van stof en vuil) gelijkmatig over het oog verdeeld wordt.
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van droge ogen. Droge ogen kunnen onder meer ontstaan wanneer:
0 door bepaalde ziekten (zoals de ziekte van Sjögren) te weinig traanvocht wordt gemaakt,
0 de traanklier beschadigd is,
0 door sommige geneesmiddelen de aanmaak van traanvocht verminderd wordt,
0 de samenstelling van het traanvocht niet in orde is,
0 er te weinig geknipperd wordt met de ogen.
Wanneer er sprake is van droge ogen dient onderzoek door de oogarts te worden uitgevoerd om de oorzaak hiervan op te sporen!
In sommige situaties is het mogelijk de oorzaak van de droge ogen te behandelen. Helaas blijkt het in veel gevallen niet goed mogelijk om de oorzaak van de droge ogen weg te nemen, bijvoorbeeld wanneer de traanklier ernstig beschadigd is.
In die situaties kunnen de ogen vochtig gehouden worden door kunsttranen of ooggel in de ogen aan te brengen. Daarnaast is het belangrijk om de ogen niet bloot te stellen aan situaties waarbij extra uitdroging of irritatie van de ogen te verwachten is. Vermijdt daarom wind, warmte, tocht en rook en zorg binnenshuis voor een voldoende hoge luchtvochtigheid.
De oogarts zal periodiek de ogen controleren omdat uitdroging de ogen ernstig kan beschadigen. Raadpleeg bij klachten of vragen daarom altijd de oogarts. Deze is bovendien altijd graag bereid om u te adviseren en uw vragen omtrent droge ogen te beantwoorden!
gerelateerde onderwerpen
blefaritis
syndroom van Sjögren
literatuur
The management of dry eye. Drug Ther Bull. 2016 Jan;54(1):9-12
Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.
Voor ingrepen, allergietesten, esthetische procedures,… is een voorafgaande consultatie noodzakelijk. U kan deze dus niet boeken via de online agenda. Hebt u echter al een consultatie hieromtrent gehad, dan kan u telefonisch verdere afspraken maken met ons secretariaat op 014/610.613.