Esthetische gynaecologie

Veel mensen hebben niet direct een beeld bij cosmetische gynaecologie. Een groot deel van de vrouwen in Europa heeft gynaecologische klachten, die helaas lang niet allemaal vergoed worden door de ziekteverzekering. Daarom worden ze niet steeds behandeld, wat geen goede zaak is. Klachten over de grootte van je schaamlippen en de vorm van de vulva, hebben voor veel vrouwen een negatieve invloed op hun zelfbeeld .

De bedoeling van de cosmetische gynaecologie is niet enkel het verbeteren van de vorm, maar ook van de functie van de vagina te verbeteren (herbeleving van de seksualiteit).

Technieken om dit te bereiken zijn:

Chirurgisch

Hormonaal

Gebruik van Fillers

Gebruik van Botox

Gebruik van Lasers

Menopauzale klachten

Na een geboorte en zeker bij langdurige borstvoeding, na de menopauze, tijdens bepaalde behandelingen zoals chemotherapie kunnen vrouwen last hebben van een minder stevige vaginawand of vaginale droogte. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan hormonen.

Dat kan leiden tot een branderig gevoel, jeuk en/of pijn, pijn bij het vrijen en minder zin in vrijen.

Een lokale behandeling met oestrogenen in de vagina (crèmes, gels, zetpillen) geeft meestal goede resultaten. Na het stoppen van de behandeling kan de vaginale droogte echter opnieuw optreden en zijn we eigenlijk weer terug bij af.

Bij sommige vrouwen (borstvoeding, hormoongevoelige kankers, voorgeschiedenis van trombose) is een hormonale behandeling aangewezen.

Bij deze ‘vaginale verjongingsbehandeling’ zoals het ook genoemd wordt,  worden op een gecontroleerde wijze met de laser microscopisch kleine ‘brandwondjes’ gemaakt, over zo’n 6 à 7 procent van de schedewand. Tijdens het natuurlijk herstelproces dat daarop volgt in het bindweefsel van zowel de behandelde als de niet-behandelde vaginawand wordt nieuw collageen (een lijmvormend eiwit) en elastine (een elastisch eiwit) aangemaakt. Op die manier worden niet alleen de stevigheid en de elasticiteit van de schedewand hersteld, maar komt ook het vochtgehalte ervan terug op peil. De vaginawand wordt terug dikker en er verschijnt opnieuw afscheiding van mucus zoals vóór de menopauze. In een laatste stap kunnen ook lactobacillen terug verschijnen, die zoals vroeger voor een verdedigingsbarrière zorgen tegen vaginale infecties.

De behandeling bestaat uit 3 sessies en een jaarlijkse onderhoudsbehandeling.

Bij een natuurlijke menopauze zouden met deze laserbehandeling slaagpercentages van 84 à 86 procent worden gehaald. Wanneer de menopauze abnormaal vroeg optrad, bijvoorbeeld na chemo- of radiotherapie of na de heelkundige wegname van beide eierstokken, worden slaagpercentages van 75 procent gemeld.

Ook voor andere vaginale klachten – bijvoorbeeld voor zogenaamd vaginaherstel na een bevalling – wordt deze behandeling  aanbevolen.

Niet gevonden wat u zocht?
Vertel ons gewoon waar u naar op zoek bent.

Of contacteer ons en stel uw vraag

Onze experten

Dr. Alain Vanpeperstraete

Gynaecoloog

Na de afronding van zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Gent in 1976, rondde Dr. Vanpeperstraete zijn specialisatie als gynaecoloog af in 1983. Na het stoppen van zijn carrière in het ziekenhuis Maas en Kempen, is hij zich voornamelijk gaan toeleggen op menopauze en cosmetische gynaecologie. Van 1983 tot 1991 is hij als gynaecoloog werkzaam geweest in het Militair ziekenhuis te Köln.

Daarna werkte Dr. Vanpeperstraete van 1992 tot en met 2017 in het ziekenhuis Maas en Kempen. Eerst als lid, en daarna 5 jaar als diensthoofd van de afdeling gynaecologie. In het ziekenhuis was hij het aanspreekpunt voor gynaecologische oncologie en senologie (gynaecologische kankers en borstkankers).

Vanwege zijn specifieke interesse in de cosmetische gynaecologie, is Dr. Vanpeperstraete in 2016 gestart met zich te bekwamen in de wereld van menopauze en functionele verbetering van klachten rond seksualiteit en schaamstreekpathologie .

Hoe kunnen wij u helpen?