Contacteer ons 014 61 06 13
Da Vinci Clinic
Kempenlaan 36
B-2340 Beerse
T +32 14 61 06 13
F +32 14 61 06 14
 

Spataders

Wat zijn spataders?

Spataders of varices zijn aders die vergroot zijn en kronkelig verlopen. De term spatader (-ziekte) verwijst doorgaans naar de aders in de onderste ledematen, doch kunnen ook, zij het veel minder frequent, voorkomen op andere plaatsen.

Elke ader heeft éénrichtingskleppen inwendig om te vermijden dat het bloed, dat via de slagaders in het been is aangekomen en via de ader terug naar het hart moet, zou terugstromen naar beneden onder invloed van de zwaartekracht. Wanneer deze klepjes niet langer werken zoals het hoort, geraakt de aderwand verzwakt en zet deze uit.

Naast esthetische problemen kunnen spataders ook pijnlijk zijn, vooral bij langdurig staan of wandelen. Zij kunnen de oorzaak zijn van vochtopstapeling ter hoogte van enkels, onderbenen en voeten (oedeem), nachtelijkespierkrampen, rusteloze benen.

Spataders kunnen reeds met klachten aanwezig zijn in een beginstadium, vooraleer met het oog uitwendig belangrijke afwijkingen kunnen worden vastgesteld.

Als je twijfelt over de goede werking van je aders kan een klinisch en kleurenduplexonderzoek hierin duidelijkheid geven.

 

Welke behandelingen zijn mogelijk voor spataderziekte?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor spataders. Deze kunnen bestaan uit niet-operatievemaatregelen met medicatie, steunkousen, kinesitherapie, inspuitingen, oppervlakkige laserbehandeling, of mogelijk moeten zij behandeld worden met operatieve minimaal invasieve endolaser- of radiofrequentietechnieken in combinatie met miniflebectomies, of de (vooral vroeger uitgevoerde) invasieve spataderstripping.

Niet-operatieve behandelingen

Wanneer er geen spataderziekte van de grotere oppervlakkige aders aanwezig is, kunnen kleinere (vaak esthetisch storende) adertjes ambulant op de consultatie worden behandeld.

Sclerotherapie: het adertje wordt met een zeer klein naaldje aangeprikt, een product wordt ingespoten dat de binnenzijde van de adertjes irriteert, en op de bovenliggende huid wordt een drukverbandje aangebracht, gevolgd door een steunkous. het adertjes wordt hierdoor uitgesloten uit de circulatie, door de reactie op het product gaat het dus dicht en zal het later verdwijnen.

Oppervlakkige lasertherapie: Met een lasertoestel gaan we over de adertjes heen, waarbij de laserstraal het bloedvaatje doet dichtklappen. lasertherapie is iets gevoeliger dan sclerotherapie. het voelt als een elastiekje dat je tegen de huid schiet.

 

Tarievenshare: Send to a friend
Nieuwsbrief
Enquête
Geef uw mening over Da Vinci Clinic...

klik hier